Als mensen horen dat je boeken schrijft dan stellen ze vaak de volgende vragen aan je:

1. Hoeveel boeken heb je verkocht?

Meer dan 700 exemplaren van de Strijd tegen Varoen en het Rijk van de Slangen. Dat is op zich niet zo slecht. Nederlanders kopen niet zoveel boeken. In 2013 kocht de gemiddelde Nederlander er 3 per jaar. Er komen per jaar ook tussen de 18.000 en 20.000 nieuwe boeken op de markt in Nederland. Er is dus ook veel keuze. Het is dus best moeilijk om als onbekende, nieuwe schrijver veel boeken te verkopen. Maar 700 is in elk geval niet slecht. Goede romanschrijvers zijn blij als ze 5000 exemplaren verkopen.

2. Hoeveel verdien je met boeken schrijven?

In elk geval niet genoeg om van te leven! Ik heb met 2 boeken iets meer dan 1400 euro verdiend. Als schrijver krijg je meestal 10% van de boekenprijs. In mijn geval is dat 12%. De uitgeverij, de drukkerij en de boekhandel moeten immers ook nog aan de boeken verdienen. Als een boek in de bibliotheek wordt uitgeleend dan kan een schrijver een kleine vergoeding krijgen via de stichting Lira. Dat is ongeveer 60 cent per uitlening. Er zijn maar een paar schrijvers in Nederland die van het schrijven kunnen leven. De meeste schrijvers hebben dus gewoon een baan en daarom geef ik 4 dagen per week geschiedenis op een middelbare school.

3. Hoelang duurt het voor een boek af is?

Meestal een jaar of 2. Eerst moet het verhaal bedacht en op papier gezet worden. Soms moet ik nog wat uitzoeken omdat ik graag wil dat er naast de fantasie ook echte feiten over de riddercultuur en de Middeleeuwen in mijn verhalen zitten. Daarna wordt het hoofdstuk voor hoofdstuk becommentarieerd door de uitgeverij. Er verandert dan nog veel aan het verhaal. Alle taal- en spelfoutjes moeten eruit gehaald worden, de omslag moet ontworpen worden en de illustraties gemaakt. Het kost dus best veel tijd en moeite om een boek printklaar te krijgen.

4.Heb je een goede recensie gehad?

Ja, gelukkig wel want een goede recensie is belangrijk. Bibliotheken lezen bijvoorbeeld de recensie van NDB en bepalen dan of ze een boek gaan aanschaffen.

Hier is de recensie voor De strijd tegen Varoen: De jonge ridder Roderif heeft ruzie met zijn vader en gaat op zoektocht naar het verleden van zijn overleden moeder en grootvader. Zo komt hij vanuit Varoendië in het Rijk der Drie Stromen die in oorlog met elkaar leven. Daar wordt hij gevraagd om spion te worden, omdat hij familie in Varoendië heeft. Een spannend verhaal, waarin het leven van ridders in de middeleeuwen geschetst wordt. De gevoeligheid van Roderif om de wreedheid van zijn eigen vader en familie af te keuren en de hardheid van de gevechten geven het verhaal een extra dimensie. Het taalgebruik sluit aan bij de doelgroep: het is geschreven in een vlotte stijl. Het verhaal is spannend, gevoelig en laat de lezer meeleven met de hoofdpersoon Roderif. Het bevat een plattegrond van de betreffende landen en een beschrijving van de ridders en belangrijke personen. Ieder hoofdstuk eindigt met een kleine, eenvoudige zwart-witte potloodtekening van een kasteel. Het boek begint en eindigt met dezelfde tekening als op het omslag. Een spannend verhaal voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

5. Krijg je ook wel eens fanmail?

Jazeker! Kinderen en ouders mailen mij om te vertellen dat ze het een goed boek vonden of om dingen te vragen voor hun boekbespreking die ze over mijn boek willen houden. Ik mail ze ook altijd terug en stuur soms wat promotiemateriaal die kinderen bij een boekbespreking kunnen laten zien.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook
Nieuw verschenen